Olympisk lagsport

De olympiske leker (OL) er verdens største idrettsstevne, ingenting på linje med World Series for eksempel, her arrangeres en rekke internasjonale idrettskonkurranser innenfor mange forskjellige idretter. OL avholdes hvert fjerde år, og i denne fireårsperioden arrangeres både sommer- og vinterlekene.

Med røtter tilbake til Olympia

De første olympiske leker ble holdt i Olympia i Hellas. Den eneste konkurransen i de tidlige lekene, var ifølge legendene et stadionløp på 192 meter. I de tidlige leker var det kun unge frie menn som snakket gresk som fikk delta, og formålet med konkurransene var opprinnelig å ære de greske gudene. Konkurranser i lagidrett fantes ikke i de tidlige olympiske lekene.

Det moderne OL

Det var på en kongress i Paris i 1894 at franske Pierre de Coubertin tok initiativ til de moderne olympiske leker. Han regnes som å ha funnet opp OL-ringene, den olympiske ed og ikke minst det ikoniske uttrykket: Det viktigste er ikke å vinne, men å delta.

Coubertin var også med på å stifte den Internasjonale Olympiske komite (IOC), som i dag er ansvarlig for å arrangere OL. IOC bestemmer arrangør by, program og tidspunkt for lekene. Det olympiske programmet kan variere fra gang til gang, men lagidretter som curling og håndball regnes nå som en fast del av de moderne olympiske leker.

Vinter-OL

De første vinterlekene ble avholdt i Chamonix i Frankrike, og ble først betegnet som internasjonal vintersportuke, men ble senere kalt de olympiske vinterleker. 16 land deltok, og lagidrettene ishockey og curling var blant konkurransene.

I perioden 1924 til 2014 var Canada det mestvinnende landet i curling i de olympiske vinterlekene, med hele fem gull. I statistikken over medaljefordeling ligger Norge øverst når det gjelder medaljer vunnet i skikonkurranser – dette inkluderer både singel- og lagløp. Skiløpere som Bjørn Dæhli og Marit Bjørgen har bidratt til dette, og er blant de mestvinnende idrettsutøverene på verdensplan.

Sommer-OL

De olympiske sommerleker er av mange vurdert som det mest prestisjefylte idrettsarrangement i verden. Det var i Athen, Hellas i 1896 de første sommerlekene ble avholdt. Konkurranseprogrammet i sommerlekene inneholder flere lagidretter, blant annet basketball og håndball.

Herrehåndball har vært en fast del av OL siden 1972, mens kvinnehåndball først ble godkjent som en olympisk konkurranse i 1976. Især innenfor kvinnehåndball har Norge hevdet seg, og de vant OL gull i 2008 og 2012.

Comments are closed.